بتن در صنعت ساختمان بانک اطلاعات ساختمان در حال ساخت
به طور کلی حجم بتن مصرفی در سازه بتنی را میتوان ۰.۳۵-۰.۴ مترمکعب به ازای هر مترمربع زیربنا در نظر گرفت. مثلا برای یک ساختمان با ۱۰۰۰ مترمربع زیربنا چیزی حدود ۳۵۰-۴۰۰ مترمکعب بتن مصرف میشود. به عنوان مثال در پروژه اجرای سازه بتنی در مصلی مشهد حجم بتن مصرفی در کل سازه ۳۱۸ مترمکعب بود که اگر این عدد را بر ۹۰۰ مترمربع زیربنا تقسیم کنیم ۰.۳۵۳ به دست می آید. مقدار آب لازم برای تکمیل واکنش به صورت پارامتر نسبت آب به سیمان تعریف میشود. با این مقدار آب بتن فاقد کارایی لازم خواهد بود و معمولاً نسبت آب به سیمان مورد استفاده در کارگاههای ساختمانی بیش از این مقدار است. در تعیین نسبت اختلاط بتن پارامتری لحاظ میشود که مقدار رطوبت سنگدانهها را نیز قبل از افزودن آب به بتن لحاظ میکند که در تعیین مقدار آب مورد نیاز حائز اهمیت است.
افزایش میزان سیمان باعث بالا رفتن نیاز بتن به آب برای رسیدن به کارایی مورد نظر می شود. این در حالی است که سیمانی که از عیار پایین تری از سیمان برخوردار است، به آب کم تری برای رسیدن به کارایی مورد نظر نیاز دارند. در هنگام تولید و عمل آوری بتن با توجه به شرایط آب و هوایی و میزان مقاومت مورد نظر از استانداردهای لازم تبعیت می شود. از این رو بتنی که با رعایت تمام اصول تولید می شود از دوام و پایداری بالا برخوردار است و سال ها بدون آن که دچار عیب و ایراد شود به همان شکل اولیه باقی خواهد ماند. میزان آب و سیمانی که برای تولید بتن نیاز است بر اساس اندازه سنگدانه ها تعیین می شود.
- برای مثال از جمله آزمایش بتن که می توان در آزمایشگاه بتن اجرا کرد، آزمایش التراسونیک بتن می باشد.
- این فرآیند برای ساخت بتنهای پلیمری مورد استفاده قرار میگیرد.
- بنابراین استفاده از بتن اکسپوز در نمای ساختمان بسیار مناسبتر از دیگر مواد است.
- حباب ساز، عملکرد در سرمای شدید و تغییرات آب و هوایی مداوم را بهبود میبخشد.
- به بتنی که با الیاف فیبری و یا میلگرد تقویت می شود، بتن مسلح یا بتن آرمه می گویند.
یعنی یک فونداسیون ۲۰۰ متر مربعی تقریبا ۱۰۰ مترمربع از آن با بتن پوشیده خواهد شد. اما برای به دست آوردن حجم بتن مصرفی باید ضخامت بتن ریزی فونداسیون را نیز داشته باشیم. با این وجود، میتوان برخی از مواد (سنگدانه درشت) را در قالب کار بسته بندی کرد و سپس منافذ را با دوغاب سیمان و ماسه مخصوصی آماده کرد تا تمام منافذ را پر کرده و یک توده بتن تشکیل شود. یکی از مزایای بتن پیش فشرده، این است که شیرینکیج (جمع شدگی) بسیار کمی دارد. بتنی که در آن از بخار سیلیس استفاده میشود، بتن بخار سیلیس نامیده میشود. بتن معمولی با نسبت سیمان و آب معمولاً همیشه دارای میکرو منافذ است که مقاومت بتن معمولی را محدود میکند.
رخ دادن ترک کششی در یک پل بتنیمقاومت فشاری بتن با گذشت زمان افزایش مییابد. به همین دلیل برای سنجش کیفیت محصول نهایی، معمولا اولین آزمایش مقاومت فشاری پس از ۷ روز بر روی نمونه انجام میشود. طبق استاندار ASTM (+)، آزمایشهای بعدی باید با دورههای زمانی 28 و 90 روزه انجام شوند. معمولا مقاومت فشاری 7 روزه بتن، حدود 60 تا 70 درصد مقاومت 28 روزه آن خواهد بود. در اغلب مواقع برای ساخت سازهها در زیر آب یا ترمیم جادهها از «بتن زودگیر» استفاده میشود. به همین دلیل، در پروژههایی که نیاز به ساخت سریع سازه باشد، بتنهای زودگیر گزینه مناسبی خواهند بود.
معایب و مزایای سازههای بتنی
بسیاری ساختمانهای کوچک، خانههای ویلایی یا حتی برجهای مسکونی با استفاده از روشهای سنتی یا مدرن قالببندی بتن ساخته میشوند. در این سازهها معمولا ساخت اسکلت سازه (فونداسیون، دال، ستون و تیرها) توسط بتن صورت میگیرد. هنگامی که رس معمولی و رس کائولین از نظر حرارتی فعال میشوند، شکل ناخالص «متاکائولین» به وجود میآید.
کاربردهای بتن
باریت (سولفات باریم) با وزن مخصوص 4.5 گرم بر سانتیمتر مکعب، متداولترین ماده معدنی جهت ساخت کانکریت سنگین است. High-Density Concrete در نیروگاههای اتمی و سایر سازمانهای مشابه کاربرد زیادی دارد؛ زیرا محافظ خوبی در برابر انواع تشعشعات (مثل امواج هستهای) است. برای اجرای نمای ساختمان به سبک نمای رومی میتوان از بتنِ مسلح با الیاف شیشه استفاده کرد. هدف اصلی استفاده از افزودنی های حباب ساز، پایدارسازی حباب های هوای ایجاد شده در بتن در طی فرآیند ساخت بتن بوده تا بدین وسیله مقاومت در برابر چرخه ذوب… هزینه سازه های بتنی نسبت به سازه های فلزی کمتر است و با توجه به هزینه سازه های بتنی مقام تر است.
ساختمان بتن آرمه نحوه تراز کردن دوربین نیوو (ترازیاب) بدین ترتیب است که ابتدا پایهها را شل کرده و تا بالای چانه بوسیله کف دست بالا میآوریم و بوسیله سرپیچ که در اطراف دوربین قرار دارد دوربین را تراز میکنیم به طوری که حباب دقیقاً در وسط دایره قرار بگیرد. بتن پیش ساخته با استفاده از قالب های از پیش آماده شده در کارخانه های تولید بتن تولید شرکت قالب بتن می شوند. این پنلهای بتن اکسپوز در کارگاه به صورت پیش ساخته ساخته می شوند. تولید پنلهای بتن اکسپوز در کارخانه این امکان را به ما می دهد که کیفیت این پنلها را در تمام مراحل تولید کنترل کنیم. این باعث می شود که پنلهای بتنی اکسپوز با کیفیت بالا تولید شوند. پنلهای بتنی اکسپوز با توجه به شرایط، روشهای متفاوتی برای اجرا دارند.
بتن زودگیر
این مواد شیمیایی به دو صورت گرد یا مایع، مورد استفاد هستند البته بسته به نوع ماده یا بتن مورد نظر این مواد، در مراحل مختلف ساخت اضافه می شوند. Air Entrained Concrete یک بتن ساده است که در آن هوا به شکل هزاران ذره توزیع شده یکنواخت ترشح میشود. حفره هوا با افزودن مقدار کمی مواد کف کننده یا گاز ساز، در مرحله اختلاط حاصل میشود.
مزیت سازههای بتنی بدین گونه است که دارای عمر طراحی هستند، یعنی یک سازه بتنی میتواند برای طول عمری بین ۵۰ یا ۶۰ سال طراحی شود. بهطور طبیعی بتن باگذشت عمر دچار افت و خزش شده و درنهایت تأثیرات منفی در عملکرد سازه بهخصوص هنگام وقوع زلزله ایجاد میکند. تکنیک اضافه کردن قاب خمشی جهت رفع مقاومت و یا سختی موضعی و یا کلی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.